A Magyar Kanyoning Sportegyesület oktatási rendszere

A CanyonMonkeys weboldal és facebook oldal indulása óta sok víz lefolyt már a kanyonokban. Eltelt három év, és a három sűrű szezon alatt elindítottunk egy kanyonos képzést, 2017 őszén megalapítottuk az első magyar kanyonos klubot: a Magyar Kanyoning Sportegyesületet, és egyre bővülő kanyonos csapattal járjuk be a kanyonokat (az egyesület első évében már több, mint 40-et!), rengeteg kötéltechnikai napot szerveztünk, mi ketten Petivel részt vettünk egy kanyonos tanfolyamon az olasz rendszerben, az AIC – SNC (Associazione Italiana Canyoning – Scula Nazionale Canyoning) szervezésében. Egyszóval szorgalmasan tovább gyűjtöttük a tapasztalatot és tudást, és eljött az ideje, hogy mindezt szervezett formában adjuk tovább, ne csak pár kötéltechnikai nap és baráti túra keretében. Ezért az MKSE útjára indítja a magyar, sport célú, több szintű, kanyonos oktatási rendszert, amiben meglesz a lehetőség az olasz rendszerbe történő integrációra is.

Az út idáig…

… hosszú volt és rögös. Kezdtük a barlangos technikával, van aki még stop csigával az első kanyonjaiban. Dupla köteles beszerelésekkel, ami minden, csak nem modern kanyonos technika, de legfőképpen veszélyes. Elkövettünk rengeteg hibát, és megéltünk rengeteg rizikós helyzetet, ami ebből fakadt, a saját bőrünkön próbáltuk ki, hogy miért nem így kell csinálni. Emellett fejlődtünk, kerestük a lehetőséget, hogyan lehet jobban csinálni, kerestük a könyveket, leírásokat, hogy új technikákat tanuljunk. Autodidakta módon eljutottunk a helyes megfejtésig, az olasz oktatás pedig feltette az i-re a pontot, és egy korrekt, kerek egész és biztonságos kötéltechnikai rendszert használ immár az egyesületünk. De ez nekünk még kevés, mert megélve a hosszú utat eddig a pontig tudjuk, hogy ez a tanulási folyamat önállóan túlzottan is veszélyes, egy önmagában is rizikós sport esetében. Ezért tanfolyamokra szükség van, hogy az egyesületen kívül is átadhassuk mindazt, amit a hosszú évek alatt megtanultunk.

A három fő cél, amiért az egyesületet és a weblapot is indítottuk: az információ átadás, a balesetmegelőzés és a magyar kanyonos közösség létrehozása – összefogása volt, a tanfolyamok szervezésével mindhárom célunkért teszünk. Reményeink szerint hosszú és sikeres útra indul ezzel az első kis lépéssel a magyar kanyonos oktatás.

A rendszer maga

Két minta állt a rendelkezésre, a barlangos tanfolyamok, és az olasz kanyonos tanfolyamok, megpróbáltuk mindkettőből a legjobb részeket átvenni, összegyúrni. A tanfolyamok három részből állnak majd: kötéltechnika, elmélet és túrák. Vizsgákat nem foguk tartani, hanem egyéni értékelés lesz a tanfolyamok végén, azaz egy személyes beszélgetés, hogy mi az, ami erősség, jól ment, és mi az amit gyakorolni kell, amin javítani kell, merre tovább a kanyonos pályán. A tanfolyamok keretében leadott technikák sport technikák, amik egy tudásszint tekintetében kb homogén kanyonos csapatot feltételeznek. Magyarul, egy jó kanyonos csapatban persze megvan a túravezető, aki dönt, és a legnehezebb helyzeteket megoldja, beszereli, de a csapat minden tagja teljes mértékben képes az önálló haladásra, és a csapat túlnyomó része normál szituációkban képes a vízeséseket be- és kiszerelni.

Alapvetően két szintet fogunk mi magyarul oktatni, részben vagy egészben. Az első tanfolyami lépcső, a canyoning tanfolyam, teljes egészében a mi szervezésünk lesz, itt az ereszkedéstől eljutunk pár alap beszerelő feladatig. A canyon plusz tanfolyam erre épülve további beszerelő technikákat, önmentő technikákat tesz majd hozzá, körülbelül a túravezetői szintet jelenti. Ez a szint lesz majd a kapu az olasz rendszerbe, a tervek szerint a tanfolyam itthoni kötéltechnikával és kint már olasz oktatókkal, kanyontúrával fog zajlani, az egyeztetés a kinti kollégákkal még folyamatban, de nagyon örülnek nekünk, és segítőkészek. 🙂 A kinti rendszerben még további lépcsők is vannak, plusz speciális kiegészítő képzések is, mint pl. ugrás, téli kanyoning. Az olaszok nyitottak, és ha van elég magyar jelentkező, és van vagy angolul, vagy magyarul beszélő oktató, akkor a távolabbi jövőben akár ezek a kapuk is megnyílhatnak majd.

Canyoning tanfolyam

A canyoning tanfolyam felépítése:

Ez az első szint  a rendszerben, a tanfolyam célja, hogy önálló haladásra teljes mértékben képes kanyonossá váljon minden résztvevő, plusz egy kanyonos csapat részeként segíteni tudja a túravezetőt a be- és kiszerelésekben. Ezt a tanfolyamot egyesületünk 1-2 évente tervezi megszervezni, természetesen a jelentkezők számától függően. Ha esetleg érdekelne a tanfolyam, de nem találsz kiírt időpontot, keress bennünket, mert ha elég érdeklődő jelentkezik, akár hamarabb is el tudjuk indítani majd. A tanfolyamon történő részvételhez nem kötelező egyesületi tagnak lenni.

A tanfolyam elméleti oktatásból, kötéltechnikai gyakorlásokból és túrákból áll. Az első alkalommal átbeszéljük a tanfolyam menetét, a szükséges felszereléseket, biztosítást, az időpontokat és minden egyéb gyakorlati szempontot, felmerülő kérdést. A tanfolyami díjak befizetése után pedig az első előadás során átvesszük felszerelések tulajdonságait, a kötélkezelést – begelés, babázás, valamint a síp és testjeleket, azaz mindazt, ami már szükséges lesz a kötéltechnikához.

A kötéltechnikai gyakorlások kb 6 hétvégi alkalmat jelentenek majd, nagyjából kéthetente, szombatot, vagy szombat-vasárnapot attól függően, hogy a csapat hogyan halad. Fagy, hó nem riaszt el bennünket, csapadék esetére vagy fedett megoldást keresünk, vagy egy héttel eltoljuk az alkalmat. A témák:

 • Stand megközelítése, bevezetőszár használata, kantárhasználat a standban, elindulás a standból, várakozó pozíció, elindulás függő standból, beg helyzete ereszkedéskor.
 • Mindhárom ereszkedő eszköz (nyolcas, pirana, oka) használata minden fékezési móddal, bikával dupla és szimpla kötélen is.
 • Áthaladás elhúzáson, függőstandon, kötélhídon. Dupla kötéles ereszkedéskor.
 • Kötélhossz beállítása első ereszkedőként.
 • Bevezetőszár kiépítése.
 • Beszerelés ereszkedő nyolcassal és félszorítóval, kiszerelés.
 • Felmászás kötélen.
 • Csomón átszerelés ereszkedés közben.

A csomók: perec, perec fűzve, középcsomó, dupla középcsomó, hevedercsomó, dupla halász, félszorító, yosemite bulin, pruszik.

Az előadások témái:

 • Haladás: ugrás, csúszda, lemászások, alap hidrológia – szifon, alámosás, örvény.
 • Egyéni és csoport felszerelések, kötél, csomók.
 • Túra szervezése – teendők túra előtt, alatt, után; meteorológia; kanyonleírások, topók értelmezése.
 • Veszélyforrások, balesetmegelőzés, mentés riasztása.

A tanfolyam része két 3 napos hétvégi kanyon túra is, Észak-Olaszországban, Friuli régióban, tervezetten 6 kanyon bejárásával.

A tanfolyamhoz szükséges minimum felszerelések: sisak, neoprén (5mm-es), neoprén zokni, kanyonos cipő (esetleg gumicsizma), kanyonos beülő, kantár (gyári, vagy kötött energiaelnyelő csomóval) két csavarzáras karabinerrel, ereszkedő eszköz (pirana/oka/nyolcas) csavarzáras vagy triactlock HMS karabinerrel, plusz ereszkedő nyolcas beszereléshez, csavarzáras HMS karabiner, nagy nyílású zár nélküli keylockos karabiner, expressz két csavarzáras HMS karabinerrel (lehetőleg az egyik kis méretű), egy pár mászógép, heveder vagy lépő, síp, izofólia, kanyonos beg, szárazdoboz. Kérünk mindenkit, hogy ha bármi hiányzik a felszerelésekből, ne kezdjen vásárlásba az első megbeszélésig, mert egyrészt bár a fiatal egyesületünknek még nem nagy a raktárkészlete, de sok mindent fogunk tudni kölcsönadni. Másrészt az első előadáson fogjuk elmondani, miből pontosan milyen felszerelések kellenek majd, mire kell figyelni, melyik típus/verzió használható, és melyiket nem szabad megvenni.

Jelentkezés: magyarkanyoningsportegyesulet@gmail.com email címen. Az emailben kérlek írd le az eddigi kanyonos sport múltadat is, hogy mióta jársz, hol voltál eddig, vagy ha az nincs, akkor hogy milyen egyéb sport múltad van, pl sziklamászás, barlangászat, stb.

Canyon plusz tanfolyam

A tervek és a tematika már megvan, de még titok, ? az viszont biztos, hogy az olasz rendszerrel közösen szeretnénk megszervezni. Erre a tanfolyamra elkötelezett, tapasztalt kanyonosok jelentkezését várjuk majd, akik elvégezték már a canyoning tanfolyamunkat (vagy ha esetleg más rendszerben végeztek már valamit, akkor különbözeti vizsgával lesz majd megoldható), megfelelő kanyonos múlttal is rendelkeznek már. Ebből következik, hogy az első ilyen tanfolyamot előre láthatólag 2020-ban fogjuk tudni megszervezni. A tanfolyam gyakorlatilag túravezetői tanfolyamnak felel majd meg, és a hangsúly mindenképpen a kanyonokban történő kötéltechnikai gyakorláson lesz, az előző tanfolyamot több beszerelési technikával és önmentő technikákkal egészíti ki. Mindenesetre, ha érdekel ez a szint, mindenképpen írjál nekünk, mert ha megvan a megfelelő számú, megfelelő tapasztalatú jelentkező, azonnal indítjuk majd a tanfolyamot (magyarkanyoningsportegyesulet@gmail.com).

 Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

 Hozzájárulok, hogy az adataimat kapcsolattartás céljából kezeljék.