A Lodrinoban töltött álomszerű nap után a környék másik nagy klasszikusát, a Crescianot választottuk célpontnak. Két éve, mikor egy esőben átvezetett éjszaka után megérkeztünk, az első nap első és felejthetetlen túráját pont a Cresciano inferiore-ben töltöttük. A superiore szakasz pedig a nyaralás elérhetetlen vágyálma volt, várva-vártuk a jobb időt, az ár levonulását, hátha megnézhetjük, de minden reggel csalódottan kellett a túl magas vízállás miatt B terv után néznünk. Most végre nem kellett tovább várnunk, vágyakoznunk, csak jól bereggelizni, és korán indulni a nem éppen rövid kanyon túrára. A megközelítéshez inkább a két autós verziót választottuk, ami nem rövidebb, mintha felgyalogolnánk, de legalább sokkal kisebb szintkülönbséggel visz a beszálláshoz. A parkolóhely megtalálása nem volt túl nehéz, ugyanaz, mint a Claro beszállásához, ahol két éve már jártunk – viszont az út fizetős.

Gyönyörű, de hol vannak a habok?

A vízkezelés miatt sajnos a felső szakaszból sok vizet kivesznek, így a nyári, meleg időszakokban megeshet, hogy szinte nincs is víz, és a 3-5 méter mély medencék üresek, amikbe beereszkedve könnyen csapdába is eshet a gyanútlan kanyonos. Sajnos a meleg, száraz nyárnak köszönhetően mi is szinte száraz kanyonnal találkoztunk, az első pár aknánál annyi vizünk sem volt, amennyi a konyhai csapból folyik… A sors iróniája – két éve túl sok, most túl kevés. 🙁 Így az első egy két aknát ki is kerültük, mert csak üresen ásítottak a mély medencék, amikből nem tudtunk volna kimászni. Meg is ijedtünk, hogy mi lesz így, ha mind a 4-6 órát így kell szárazon végigtrappolnunk. Szerencsére azért ahogy lejjebb és lejjebb ereszkedtünk, kicsit több lett a víz, és legalább a medencék nem voltak teljesen üresek – bár kristálytisztának éppen nem mondhattuk. A könyv szerint a teteje a4, az inferiore pedig a3. Hát, lehet, hogy az erőmű nélkül ez igaz lenne, de így megfordult a helyzet, a superiore-ra az akkori állapotában a1-et adnék. Ez azért fájt különösen, mert egy tökéltetés kanyon lenne már csak egy kicsit több vízzel is. Végig gyönyörű formák, amik sokkal-sokkal nagyobb vízhozamok erejéről tanúskodnak, és csúszások-ugrások lehetősége folyamatosan, ha nem félig üres medence lenne alattunk. Azért így is akadt jó pár csúszda és ugrás ezen a szikrázóan napsütéses, szép nyári napon. Nem is szomorkodtunk nagyon, gyönyörködtünk a kanyon szépségében, és ahol csak lehetett, mellőztük a kötelet. Azért a kérdés ott maradt bennünk – milyen szuper lehet ez a kanyon, amikor nem csak ígéret, hanem egy erős vízállással beteljesült álommá válik. Talán harmadjára sikerül. 🙂

éééés, ugrás az inferiore-ba

Mivel a superiore elég hosszú, az volt a terv, hogy a szakasz végén döntünk, hogy van-e kedvünk-időnk még az alját is hozzácsapni a túrához. Hát, ilyen kis vízállás mellett elég gyorsak voltunk, és mivel Szabi és Károly még nem járt itt, természetesen folytattuk a víz útját követve. Az inferiore részt elérve szerencsére már több vizünk volt, és egyre szélesebb mosollyal ugrottunk-csúsztunk lejjebb és lejjebb. Az alsó rész kellően rövid, és izgalmas, igazi vízi vidámpark, jó pár izgalmas csúszdával, és közepes és nagyobb ugrással, igazi kihagyhatatlan ticinoi gyöngyszem. Ez a szakasz általában nem túl vizes, könnyű felgyaloglással, rövid túra, technikailag sem nehéz kihívás, viszont igazi élmény-adrenalin bomba, ezért jó választás kezdőbb kanyonosoknak, és nem meglepő, hogy rengeteg vezetett túrát is hoznak ide. A félelmetesen kinéző gerinctörő csúszdája, a pár méter csúszás után zuhanással végződő csúszda, és egy-két 10+ -os ugrás kellemesem megdobta a pulzust és széles mosolyt csalt az arcunkra.

Mint minden vízerőmű által kezelt svájci kanyon esetében, itt is a kanyon megkezdése előtt mindenképpen fel kell hívni az Infoline-t, hogy aznap nem lesznek-e műveletek, ami miatt nem járható a kanyon, és kiszálláskor is kell telefonálni, hogy a csapat rendben kiért. Senki ne induljon el, amíg nem telefonált, ez a fél perces hívás életet menthet!!! A telefonszám, és minden aktuális információ megtalálható a kanyon ki/beszállásánál elhelyezett táblán.

És egy kis tanmese, milyen vad arca is lehet a legártatlanabb kanyonnak is egy kis eső hatására:

a gerinctörő 2016 július 19.

 

Folytatása követketik… 🙂

 

 

IDE KATTINTVA MEG TUDOD NÉZNI A TÚRA KÉPEIT

 

 

 

http://www.swisscanyon.ch/canyons/descrittivi/cresciano-inf.htm

http://www.swisscanyon.ch/canyons/descrittivi/cresciano-sup.htm

http://canyon.carto.net/cwiki/bin/view/Canyons/CrescianoCanyon

http://canyon.carto.net/cwiki/bin/view/Canyons/CrescianoSupCanyon

http://www.descente-canyon.com/canyoning/canyon/2662/Cresciano-inferieur.html

http://www.descente-canyon.com/canyoning/canyon/2663/Cresciano-superieur.html

http://www.cicarudeclan.com/ita/a5_cresci.htm