Szinte még meg sem száradtak a neoprének az idei első túra után, és már pakoltunk is újra a begekbe, és indultunk is újra Olaszországba, megint a Friuli régióba. Szerencsér már Frédivel kiegészülve, de sajnos megint Andi nélkül. Még szebb időt ígértek a hétvégére, és már előző hétvégén sem voltak magasak a vízállások, a friss tapasztalatok és a biztos időjárás miatt kivételesen nyugodtan indultunk útnak. Ennek ellenére szerényebb célokat tűztünk ki, élénken élt még bennünk az előző szombat két kanyonnal, amikor megfogadtuk, hogy inkább egy hosszabb kanyon, mint két rövid egy napra, nem pakolunk, öltözünk, utazunk még egyszer annyit. Emellett kis csapatunk három új emberrel kiegészülve indult útnak. Velünk tartott két barlangász: Adrienn és Kornél és Gele, aki alpinista. Ugyan nem tapasztalatlan túratársak, de kanyonokban még nem sokszor jártak, Kornélnak és Gelének az első kanyonos élménye volt a hétvége. Ráadásul két autóval elvileg kimarad a felgyaloglás fárasztó-utált része.

kellemesnek tűnő erdő a felgyaloglásnál, de nem a fotón nem látszik az egy-két száz méteres mélység

Elvileg… 🙂 Szombatra ugyanis a Tralbát/Prealbát választottuk, ahol még nem jártunk korábban, és valóban két autós, de emellett még egy-másfél órás gyalogtúra a megközelítése. Ez a kanyon ugyanis az Alba másik, autóúttól távoli és egyben izgalmasabb, szebb ága, egy ponton aztán a két kanyon összefolyik. Régebben Peti már járt az Albában, 10-15 évvel ezelőtt (Bécóval, még időszámításunk előtt), emlékei szerint kellemes, szép, technikailag nem túl nehéz túra volt, amiben 10 méter körüli ugrás is volt. Aztán sajnos teljesen feltöltődött kaviccsal, és az utolsó túrájuk alkalmával így már nem is voltak medencék, és a sóderes folyosón sétálva a bokájuknál voltak néhol a kikötések… Ez a túra fénykorában is elég gyaloglós volt, így meg aztán csak sétaútvonallá változott, azóta nem is járt közülünk senki benne, de az AIC ( http://win.aic-canyoning.it/forum/topic.asp?TOPIC_ID=224&SearchTerms=,alba ) fóruma szerint 2014-ben már minden akna ugorható volt. De mielőtt nekiindultunk volna, még beiktattunk egy gyors megállót Tolmezzoban, egy sportboltban, mert a Fitwell-lel folytatott email váltás nyomán Petire egy 43-as és egy 44-es kanyonoscipő várt, hogy felpróbálja őket. A találkozó olyannyira sikeres volt, hogy a túra hetedik főszereplője egy Fitwell Aquator lett, a tapasztalatokat később egy cipő-összehasonlító szösszenetben megírjuk.

A kiszállás parkolójának megtalálása majdnem okozott egy kis gondot, Moggio-Udinese falucskából egy hídon kellett volna átmennünk, de sajnos egy áradás megrongálta, és a felújítás miatt lezárták. Az első megdöbbenés, egy kis tanakodás és a helyi erők kikérdezése után szerencsére már könnyen megtaláltuk az egy kilométerrel lejjebb kialakított kerülőutat és az ideiglenes hidacskát, aztán a lenti parkolót. A hosszú felgyaloglás közben azért jó párszor felmerült bennünk, hogy ha két autóval jövünk, miért kell mégis ennyit felfelé gyalogolni… Ráadásul az ösvény nem a gyáváknak és bizonytalan léptűeknek való, elég keskeny, és mellette pár száz méteres, meredek szakadék. Ahogy elértük a beszállásnál a gátat, felcsillant a szemünk, lehet, hogy meg fogja érni a fáradtságot? A gyönyörű, mélyzöld medence 12 méter mélyen ugrásra csábított.

a legjobb kanyon kezdet – 12-es ugrás

a 30-as ereszkedés, az összefolyás előtt – az emberek hangyának tűnnek

A következő akna pár méter ereszkedés után szép, 6-8 méter körüli csúszással fokozta a hangulatot, bár a félcső a jobb oldalon a sziklában szinte félelmetesen szűk volt, de szerencsére az medence mély és tiszta volt. A kanyon legelső szakasza egyből a legszebb rész, magas falak között napsütötte, mélyzöld medencék gyors egymásutában – sok közülük ugorható, itt még nem sokat kellett sétálnunk. Ezt a szakaszt egy kellemes 25-ös és rögtön egy 30-as akna zárta.

Aztán egy gyaloglós-lemászós rész után újra egy rövid, gyönyörű kanyon szakasz következett, bár már annyira zárt és folyamatos, mint az eleje. Itt, közvetlenül az Albával való összefolyás előtti 18 méteres ereszkedést szavaznánk meg a kanyon legszebbjének. Tudtuk, hogy a legszebb, legizgalmasabb rész eddig tart, innentől egyszerűbb, gyaloglós szakaszra számítottunk. Ehhez képest azt kell mondjam, ez a nyitott szakasz kellemes meglepetést okozott, a séták között kellemes, gyakran ugorható medencék, például kapásból az első 17 méteres aknában lejjebről egy jó 10-es. Aztán sajnos hamar elfogyott a kanyon, és következett az erős fél órás lélekölő gyaloglás a hídig. Összességében gyönyörű kanyon, ami igazán a napsütésben mutatja meg a legszebb arcát, és rengeteg kisebb-nagyobb ugrás emeli az adrenalin szintet. A hosszú megközelítés és a gyilkos gyaloglós kiszállás ellenére elsőrendű kanyon, de hát minden szépért-jóért meg kell küzdeni.:)

Másnapra a környék egyik klasszikusát: a rövid, gyönyörű, meanderes, erősen vertikális, begyaloglás és kiszállás nélküli Rio Lavarie-t választottuk. Tavaly nyár végén is jártunk már erre, akkor minden ugrás vállalható volt, bár a nagy aknasor előtti medencében volt egy fa, nehezítésnek. Hát, sajnos most a medencék fel voltak töltve sóderrel, így maradnunk kellett a kötélnél. A nagy, 80 méteres aknasorban a legújabb és egyben legproblémamentesebb útvonalat követtük. A még zárt, spirális részen, a bal oldalon egy elhúzással, 11 méter után balra volt az első megosztás, egy kis „függő” medencében, aztán 38 méter után a jobb oldalon, egy nagyobb párkányon a következő, ez már a nyitott, függőleges szakaszon, onnan egyenesen 32 méter a végéig.

Szép befejezése volt ez a napos hétvégénknek, köszönjük Adrinak, Kornélnak és Gelének, hogy az így kibővült csapatunk részeként velünk ugráltak és zuhanyoztak a vízesésekben.

Napsütéses és biztonságos kanyont mindenkinek! 🙂

 

Ide kattintva meg tudod nézni a túra képeit

 

 

Tralba:

http://www.cicarudeclan.com/schede.htm

http://canyon.carto.net/cwiki/bin/view/Canyons/RioTrablaUntenCanyon

http://www.aic-canyoning.it/index.php?option=com_content&view=article&id=150&catid=10&Itemid=142

http://www.cicarudeclan.com/ita/a5_bosca.htm

Lavarie

http://canyon.carto.net/cwiki/bin/view/Canyons/LavarieCanyon

http://www.canyoneast.it/target.php?w=1366&lng=it&target=Rio%20Lavarie

http://www.aic-canyoning.it/index.php?option=com_content&view=article&id=154&catid=10&Itemid=142

http://www.cicarudeclan.com/ita/a5_lavarie.htm