Claino con Osteno, Lombardia

Beszállás:                                390 méter                                              45.9979         9.0829

Kiszállás:                                  270 méter                                              46.00708      9.08534

Szintkülönbség:                      120 méter

Hossz:                                       1200 méter

Legnagyobb ereszkedés:     17 méter (2×20 méter kötél + mentőkötél minimum 20 méter)

Megközelítés:                          két autóval (2km) 5 perc

Túra:                                          4 óra

Visszaút:                                   5 perc

Kikötések:                                jók

Nehézség:                               v3a4 IV

Kőzet:                                       mészkő

Menekülőút:                           nincs

Vízkezelés:                              nincs

Gyönyörű, megkapó atmoszférájú, mély és szűk szurdok, végig jellegzetes, réteges kőzettel, emellett sok kisebb ugrással, csúszdával és a harmadik harmadában egy oldalágnak köszönhetően komoly vízhozammal. Bár nem túl hosszú, nagyon változatos, szép és élvezetes túra. A kanyon felső szakasza is járható, ha Ponna Inferiore hídjánál szállunk be, de ez a szakasz nem túl érdekes.

Megközelítés: Az SS 340-es úton haladva Porlezzánál Claino con Osteno felé kanyarodjunk el. Ostenoba érve, mielőtt az út emelkedni kezdene, jobbra a kanyonunk hídja mellett parkoljunk le a parkolóban. A másik autóval folytassuk tovább felfelé a főúton, Claino után –Val d’Intelvi felé, kb. 2 km múlva, az utolsó házakat elhagyva balra egy falerakat mellett parkoljunk le. Gyalog menjünk tovább az ösvényen, és elérünk egy hidat a kanyonunk felett, nem sokkal utána balra egy elhagyott malom romjaihoz vezető kis ösvényen elérjük a medret.

Leírás: A kanyon kulcspontja a 17 méteres ereszkedés, a túra vége felé, ahol az Intelvi völgyéből érkező vízesés a vízhozamot megháromszorozza. Az ereszkedés jobb oldalról indít (bevezetőszárral), a szűk vágatban ereszkedve, ahogy balra a fal megnyílik, át kell lépni bal felé, hogy a vízesés túloldalán, szárazon ereszkedhessünk le. Az érkezés tava komolyabb vízállásoknál nagyon turbulens, és pont egy alámosásba visz be a vízeséssel szemben. Ezért ilyenkor érdemes a sziklán a kötélről leszerelni, és a problémás részek túloldalára ugrani a tóba. Ezután hamar elérjük az Orrido di Osteno elnevezésű gyönyörű folyosót, régen itt a helyieket/turistákat evezős csónakokkal vitték fel a vízesésig, kiúszva pedig balra az elhagyatott étterem romjait lájuk.

Kiszállás: A folyó medrét követve hamar a parkolóba érünk.

lirone

 

pdf letöltés